Przejdź do głównej zawartości

Kategoryzacja uzdatniaczy wody

Tematyka uzdatniania wody jest dość złożona. Generalnie opis zachodzących procesów powinno się rozpocząć od nakreślenia aspektów chemicznych i towarzyszącym im przemian. Mimo wszystko chcę to pominąć. Chciałbym wytłumaczyć dość prostym językiem jak funkcjonują filtry do wody. Na rynku dostępne są różne urządzenia filtrujące. Większość z nich schemat swojego działania opiera o konkretne wkłady lub złoża, które oczyszczają wodę z danych związków.

Uzdatniacze mechaniczne posiadają wkłady z dużym mikronażem, wyłapujące z wody większe zanieczyszczenia. Stosowane są zazwyczaj z wkładem polipropylenowym, ale oprócz tego są sznurkowe, harmonijkowe oraz siatkowe. Są także wkłady węglowe, usuwające chlor, pestycydy oraz inne szkodliwe dla zdrowia substancje. Kupić możemy również mineralizatory, które podnoszą stężenie minerałów w systemie RO i wkłady do ciepłej wody.

Oprócz podziału wkładów, rozróżniamy także dane złoża. Użyć możemy żywicę kationitową, crystal right, lub polifosforan, które zmiękczają wodę, pozbawiając ją żelaza i manganu. Drugim rodzajem złoża jest złoże odżelaziające lub odmanganiające wodę. Instalować możemy również filtr ze złożem węglowym, który eliminuje chlor.

Jeśli zainteresowała kogoś ta tematyka zachęcam do odwiedzin strony internetowej http://www.klarsan.pl tam znajdziecie szczegółowe informacje o produktach uzdatniających i filtrujących wodę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Woda wodociągowa w Opolu

Uzdatnianie wody to temat, który dzieli ludzi. Niektórzy twierdzą, ze woda z kranu nadaje się do spożycia, inni używają specjalnych filtrów. Chociaż woda wodociągowa jest oczyszczona i teoretycznie nadaje się do spożycia, to nie chcemy jej pić chociażby ze względu na smak. Woda butelkowana jest zdrowsza, ma lepsze właściwości i po prostu dużo lepiej smakuje.

Pobieranie próbek wody do badania

Wytyczne dotyczące pobierania próbek wody do celów analizy są ściśle określane i opierają się na kilku zasadach ogólnych. Warto pamiętać, że ostateczna analiza wody musi być wykonana właściwie, co pozwoli na skuteczną ocenę jakości jej składu fizykochemicznego i mikrobiologicznego . Jeśli próbki do badań zostaną pobrane z tego samego miejsca, badanie wody będzie bardziej precyzyjne. Dzięki temu będzie mogła zostać ustalona o wiele dokładniejsza jakość wody.